Români de succes în Danemarca: interviu cu antreprenorul și afaceristul Adrian Savlovschi

Domnule Savlovschi, ați devenit unul dintre cei mai de succes afaceriști români aflați cu rezidența în Danemarca. Ați pus bazele unei companii comerciale care importă vin românesc pentru Danemarca, folosind ca marcă un nume deja cunoscut în toată lumea. Ca un mare privilegiu, de care nu prea mulți români se pot bucura, ați reușit să intrați în atenția presei daneze în mod pozitiv, primind aprecierea și respectul cuvenit pentru inițiativa și efortul dumneavoastră de a promova unul dintre cele mai apreciate produse românești, și anume vinul.

Doresc să vă adresez câteva întrebări cu privire la parcursul carierei dumneavoastră ca afacerist..


In primul rând țin sa menționez ca sunt departe de a putea fi numit unul dintre cei mai de succes afaceriști romani din Danemarca. Eu sunt încă la începutul drumului spre ceea ce unii numesc succes. Daca m-as descrie, as crede ca sunt un antreprenor ambițios.

Cum a apărut inițiativa de a începe o afacere cu vinuri românești în afara țării?
Inițiativa a apărut in timpul pandemiei, după ce am am terminat cursurile Academiei de Afaceri din Aarhus. Am căutat sa încep o afacere diferita de a altora, in care sa pot investi cunoștințele acumulate în timpul facultății, dar si timpul liber datorat pandemiei.
Coincidența a făcut ca am reluat legătura cu un prieten vechi, din timpul liceului, care deține un magazin de vinuri românești in Franța, si de aici a pornit scânteia.

A fost dificil pentru dumneavoastră să vă acomodați în Danemarca ca student, apoi să lansați afacerea cu vinuri românești de import?
Începutul a fost evident, nu unul ușor, fiind o cultură diferită si o mentalitate colectivă mult diferita de ceea ce am fost obișnuit, însă, am avut si norocul de a avea 3 rude deja stabilite aici, fratele si doua verișoare, așa ca acomodarea a fost mai ușoara.
Referitor la afacere, începutul a fost relativ ușor, știind in mare parte care sunt procedurile de a înființa o companie. Știam însă ca va fi o încercare sa conving străinii sa dea o șansă vinurilor românești, nu mulți fiind aceia ce auziseră despre ele.

În ce locație din Danemarca vă desfărșurați activitatea comercială și ce implicații are ?
Compania se afla in orașul Ringkøbing, unde si locuiesc de 2 ani. Am ales acest orășel relativ mic deoarece, in primul rând, logodnica mea are rude in acest oraș, dar si pentru ca un orășel mic ,am considerat, este mult mai potrivit pentru a testa ideea mea, fiind o comunitate mult mai restrânsa. Daca as fi încercat același lucru in Copengaha sau Aarhus, probabil as fi fost doar o mica picătura in ocean, însa aici, comunitatea locala si autoritățile locale m-au ajutat enorm sa stabilesc si sa cresc compania.

Cum primesc clienții danezi oferta de a cumpăra vin românesc?
La început sunt ezitanți, deoarece nu știu mai nimic despre ce poate oferi Romania când vorbim despre vinuri. Cel mai mare succes il au degustările de vinuri, atunci când oamenii au ocazia de a gusta si asculta povestea din spate.
Este greu sa convingi o persoana sa cumpere un vin romanesc si nu spaniol sau francez înainte de a îl gusta. Însă, la degustări, am șansa de a le vorbi oamenilor despre istoria vinurilor in Romania, si cum am progresat in industrie de la perioada Daciei pana in prezent, apoi sunt cuceriți de calitatea lor.
Ce tipuri de vin comercializați și care din aceste tipuri se vinde cel mai bine?
Mi-am făcut un scop de a promova in special soiurile specifice românesti, cum ar fi tamâioasa, busuioaca, feteasca, dar in special cea neagra. Este soiul ce ne-a pus pe harta vinurilor si doresc sa ajut ca acest sortiment sa devina brand național, pentru ca merita.
Datorita promovării mai intense as putea spune ca feteasca neagra este cel mai vandut, simplu sau in combinație cu alte soiuri. Danezii, am observat, prefera vinurile roșii, seci si cu gust puternic, exact ca feteasca neagra.
Care a fost cea mai importantă realizarea în această afacere ținând seama de conceptul de promovare?
Cea mai mare realizare as putea spune este faptul ca prin intermediul vinurilor stârnesc curiozitatea danezilor referitor la Romania ca tara.
In cadrul prezentărilor, le arat oamenilor natura din Romania si le vorbesc cate puțin despre tradițiile noastre, si nu de puține ori am fost întrebat daca respectivele crame pot fi si vizitate.

La ce nivel vă situați cu vânzările și calitatea imaginii companiei?
Momentan majoritatea vânzărilor vin in urma evenimentelor private unde sunt invitat pentru degustări, apoi a web-shoppului. Particip si la diferite convenții si târguri de vinuri unde sunt invitat datorită produselor unice pe care le prezint.

Ce sfat aveți pentru românii care doresc să inițieze o afacere în Danemarca?


Cred ca cel mai important lucru pe care si eu l-am învățat este ca daca ai o idee de afacere, caută ajutor; fiecare ¨kommuna¨ din Danemarca are programe si mijloace de a te susține in a crea si dezvolta o afacere.
Eu am primit foarte mult ajutor de la autoritățile locale doar prezentându-mi ideea unui consilier. Am primit consultanta juridică, contabila, am participat in programe de mentorat si multe altele, totul aproape gratuit.
Scopul fiecărei localități este de a ajuta antreprenori sa stabilească companii, deoarece aceștia vor susține financiar localitățile, prin plata taxelor si creare locurilor de munca. Așa ca este in interesul autorităților sa te ajute sa reușești, trebuie doar sa ceri sprijin si îl vei primi. Chiar si financiar, sunt mulți investitori sau diferite programe ce te pot ajuta financiar sa începi o afacere.
Cum priviți Danemarca ca țară?
Sincer îmi este greu a nu fi subiectiv. Personal consider ca datorez mult acestei țări pentru ceea ce mi-a oferit pana acum.
Consider ca Danemarca, contrar stereotipului, este o tară primitoare, foarte bine dezvoltată in toate aspectele la care te poți gândi. Este o tara in care, daca dorești sa te integrezi in societatea lor, ești bine-venit, dar daca dorești sa trăiești in societățile ¨paralele¨ o poți face liniștit.
Personal am văzut Danemarca ca materializarea conceptului meu de ¨tara normala¨, unde politicienii iau decizii în interesul populației, unde se investește in generațiile viitoare, unde taxele plătite se întorc in folosul comunității, unde poți conta pe sistemul medical, unde copiii sunt învățați încă din școala primară să gândească analitic si sa pună întrebări. Aici oamenii învață încă de mici sa lucreze in echipa si ca școala nu este o competiție cu premiant si mediocrii.
Aceasta este Danemarca prin ochii mei.

Ce alte pasiuni mai aveți în afară de psihologie?
Ca si pasiuni as putea menționa comedia de tip stand-up, natura; când am puțin timp liber îmi place sa explorez o pădure sau sa merg pe malul marii, gastronomia mă pasionează iar, si evident vinurile.

Vă mulțumesc cu recunoștință pentru amabilitatea de a ne oferi un interviu!
Cu mare drag, sper ca răspunsurile sa va fie de folos.

© 2023, DetectivPress. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *