Domnule Vorobăț, România are un reprezentant de cultură în Danemarca prin persoana dumneavoastră. Patronați una dintre puținele asociații culturale românești care au ca scop promovarea culturii și tradițiilor românești într-o țară scandinavă. Aș dori să vă adresez câteva întrebări pentru a face cunoscut demersul dumneavostră.
Când a luat ființă Asociația Româno-Daneză și care a fost scopul înființării acestei asociații culturale?
Asociația a fost înființată pe data de 1 decembrie 2021 din dorința de a schimba percepția danezilor despre România. Din păcate, noi românii, avem o reclamă foarte proastă în presa daneză. Deși comunitatea românească are vechime în Danemarca, noi încă nu contăm pentru țara aceasta, cel puțin asta-i mentalitatea care predomină în orașele mici unde cultura locală este importantă. Din acest considerent am înființat asociația pentru a le demonstra danezilor că noi ca români contăm, cel puțin prin valoarea culturală.
Câți membri numără asociația la ora actuală?
Asociația numără în total 65 de membri, români și danezi.
Ce fel de evenimente ați organizat prin intermediul asociației și în ce locații din Danemarca au avut loc?
Pentru că avem sediul asociației în Skive, majoritatea evenimentelor le organizăm în Skive și în orășelul Glyngøre, la bibliotecă. Am avut multe evenimente culturale românești desfășurate la “Săptămâna Culturală din Skive” invitați fiind dansatori populari, artista Mihaela Oprea și trei meșteri populari din România, anume: Florin Cramaliuc cu lucrări din lemn, Zamfira Busuioc cu costume naționale și încondeiat de ouă și Mirabela Busuioc cu măști tradiționale. In continuare am organizat tururi pentru ucraineni la diverse castele și muzee din Danemarca. Am participat la o întâlnirile cu toate asociațiile culturale locale. Am organizat atelier de mărțișoare, serate de poezie unde am ținut prelegeri despre poetul Mihail Eminescu. Anul acesta ne axăm mai mult pe cultură unde avem în vedere organizarea de serate muzicale. În vară vrem să aducem la Skive și o trupe din teatrul românesc.
Ați primit recunoaștere de la Ambasada României în Danemarca sau de la alte instituții sau forumuri culturale abilitate?
Da. Anul trecut am câștigat cel mai important premiu cultural local, acordat de comunitatea din Skive. Am fost foarte surprinși de acest fapt deoarece aveam doar un an de activitate în care ne-am străduit să organizăm cât mai multe evenimente. Domnul Ambasador al României în Danemarca, Anton Niculescu a participat la ultimul eveniment organizat anul acesta în timpul atelierului de încondeiat ouă. Au fost invitați și reprezentanți ai Sindicatului danez 3F cu care am discutat despre modul în care am putea să integrăm mai bine românii în societatea daneză și mai ales familiile cu copii, despre cerințele și regulile sistemului social. Am fost contactați de ICR-România pentru a ne oferi fonduri în vederea realizării unor proiecte culturale în viitor. Încet, încet primim recunoaștere din parte mai multor instituții acreditate. Am reușit să înființăm trei școli românești dedicate copiilor, în orașele Skive, Holstebro și Nykøbing Mors.
Care a fost cel mai important eveniment pe care l-ați desfășurat, pornind de la înființarea asociației?
Pentru mine personal, au fost seratele muzicale la care au participat și artiști români din cadrul Academiei Regale de muzică din Aarhus. Prima serată muzicală a fost organizată de către fosta mea dirigintă Adriana Turbatu. Am fost impresionat de această serată muzicală prin faptul că acei artiști ne-au acordat timp, atenție și valoare, venind îmbrăcați ca la un adevărat concert și nu ca pentru o festă organizată de niște puști din școala generală de cartier. Este un proiect important pentru mine, deoarece doresc să transmit mai departe emoțiile pe care le-am simțit atunci. Cred că datorită doamnei Turbatu am prins o pasiune pentru muzica clasică și din acest motiv am început acest proiect ca să demonstrez comunității noastre că și muzica clasică poate face parte din viața noastră. Un alt eveniment important a fost cel organizat cu ocazia zilei naționale a României au participat în jur de 400 de oameni. La acel eveniment grupurile de copii de la Școlile Românești din Skive și Herning au dansat și cântat alături de violonista Mihaela Oprea și MoldoDuo – o trupă din care fac parte Radu Rațoi instrumentist la acordeon și Ștefan Deaconu la flaut-. Printre invitați s-a aflat și cunoscutul artist de muzică Folk Ducu Bertzi și solistul vocal Daniel Gusti. În incinta Bibliotecii Skive au luat parte la festivități scriitorii: Ciprian Apetrei, Ioana Chicet Macoveiciuc și Viorel Ilișoi.
La ce nivel vă situați cu recunoașterea activității de către comunitatea românească din Danemarca?
Cred că pentru orice asociație culturală începutul este greu. Mă interesează în principal, cu fiecare eveniment organizat, să mergem pe aceeași linie prin expunerea a ceea ce avem mai de valoare. De exemplu la ultimul atelier organizat, la care s-a lucrat la încondeierea ouălor s-au implicat în acțiune 46 de copii alături de părinții lor, ceea ce eu consider că este un număr mare de membri activi. În cadrul uneia dintre festivități la care și-a făcut făcut apariția scriitoarea Ioana Chicet-Macoveiciuc , alias Prințesa Urbană, au participat peste 200 de persoane. Chiar dacă Skive nu este cel mai important oraș din Danemarca, noi românii de la asociație avem ambiția de a-l pune pe harta culturală a Danemarcei.
Care sunt cele mai importante puncte din agenda dumneavoastră de lucru privind extinderea activității asociației?
Avem în vedere deschiderea a încă două biblioteci pentru copii și adulți în două zone diferite din Danemarca, una în Skagen unde deja se află o Școală Românească cu 40 de copii și o altă bibliotecă în în Lemvig. Mai avem în plan să organizăm serate muzicale în toamnă. Pe lista invitaților se vor afla scriitori precum Victoria Pătrașcu care va participa pe data de 27-28 mai și Viorel Ilișoi invitat în septembrie. Apoi vom continua cu alte venimente inclusiv cu cele dedicate Zilei Naționale a României. O altă inițiativă pe care vreau să o pun în aplicare ar fi organizarea unui spectacol de teatru dedicat copiilor, în care piesele să fie interpretate de actori români. Astfel copii pot avea șansa de a dezvolta o nouă pasiune luând contact cu actorii cărora le pot adresa întrebări.
Aveți relații de colaborare cu instituții culturale din Danemarca?
Sunt membru în forumul Skive Kultur Samråd, totodată membru în comitetul de conducere cultural Skive, începând de anul trecut. Am primit sprijin financiar de la Skive Kommuna în legătură cu un proiect de sponsorizare care viza scriitori români.
În ce măsură considerați că danezii apreciază cultura românească?
Nu aș putea spune în ce măsură, dar în schimb pot confirma faptul că danezii au fost foarte impresionați și am avut chiar și susținerea unora dintre ei în organizarea evenimentelor. De exemplu anul trecut, eu împreună cu Adrian Stavlovschi, am avut o prezentare de vinuri aici în zonă, iar feed-backul a fost foarte, foarte pozitiv. Danezii ne-au ajutat cu publicitatea și cu vânzarea de bilete. Mulți din ei au și spus că vor să viziteze România ca să afle mai multe despre țara noastră. Noi ca și comunitate trebuie să ne promovăm țara în mod pozitiv prin toate mijloacele posibile. Noi, ca rezidenți, învățăm cultura daneză prin intermediu copiilor noștri care frecventează școlile daneze, iar noi le prezentăm cultura și tradițiile noastre. Astfel pot afla despre cum trăim, cum și ce mâncăm, cum sărbătorim Paștele și Crăciunul, despre muzica, portul și dansurile populare.
Care sunt problemele pe care le întâmpinați în calitate de reprezentant principal al Asociației Româno-Daneze?
Cred că cea mai importantă problemă o întâmpinăm din partea Statului Român prin Departamentul Românilor de Pretutindeni, care deși primește foarte multe fonduri pentru a sponsoriza proiecte inițiate de diferite asociații culturale din Diaspora Românească și se implică suficient pentru a oferi sprijinul necesar, avem dificultăți cu formalitățile de depunere a actelor pentru dosar din cauza birocrației. Cel puțin din acest punct de vedere Statul Român se situează cu 20 de ani în urma Statului Danez. Mai degrabă există o implicare importantă din partea membrilor comunității românești care oferă sprijin financiar asociației, în măsura posibilităților, și mai mult decât atât se află întotdeauna alături de noi în momentele necesare.
Ce aspecte ale culturii românești vă interesează cel mai mult să promovați?
Toate. Dorim să transmitem tradițiile, în primul rând, copiilor noștri născuți în Danemarca care nu au avut posibilitatea de a lua direct contact cu acestea. Astfel ei pot învăța lucruri interesante și importante despre cultura românească, iar evenimentele asociației sunt cele mai grăitoare în acest sens. Mai mult, în sânul asociației s-a format practic o școală tradițională care are menirea de a le face cunoscută copiilor români ceea ce părinții lor au învățat în România despre literatură, istorie, muzică, sărbători, datini și tradiții.
Ce alte pasiuni mai aveți în afară de promovarea culturii?
Fotbalul mă pasionează foarte mult, chiar dacă eu nu mai pot juca fotbal, cum obișnuiam în trecut. Îmi place să merg pe stadioane și să asist la meciuri.
REDACȚIA
Jurnalist Andreea Arsene
© 2023 – 2024, DetectivPress. Toate drepturile rezervate.