Ambasadoarea UNICEF și Coordonatorul Erasmus, Corina Sujdea: relatări despre proiectul RELTTAW DENMARK-

CORINA SUJDEA, ROMANIA – FONDATOR RELTTAW

Motto: Toleranță zero față de ignoranță, educația este răspunsul!
Subiectele de cercetare de mediu sunt subiecte și idei legate de ecosisteme și biologie. Oamenii de știință și activiștii pot efectua această cercetare pentru a crește gradul de conștientizare sau pentru a găsi soluții pentru a conserva mediul și organismele din acesta. Aflarea despre aceste subiecte vă poate ajuta să faceți brainstorming idei pentru cercetare sau să vă dezvoltați interesul pentru conservarea mediului. Cercetarea este esențială pentru a putea răspunde provocărilor actuale și viitoare de mediu și sănătate, care sunt atât de complexe și interconectate de natură.
Abordarea pe care o va urma proiectul se bazează pe principiile transparenței, incluziunii și învățării reciproce.
Danemarca și sustenabilitatea merg mână în mână. Pentru al doilea an consecutiv, Danemarca ocupă primul loc în Indexul de performanță a mediului (EPI). EPI este un clasament global de sustenabilitate realizat de Universitatea Yale și Columbia.
Oamenii de știință din întreaga lume au furnizat noi dovezi și înțelegere a provocărilor de mediu cu care se confruntă la nivel global, național și local. Ei au documentat modul în care acumularea de emisii – inclusiv poluarea aerului, fluxurile de efluenți în căile navigabile, deșeurile gestionate necorespunzător, emisiile de substanțe chimice și emisiile de gaze cu efect de seră – dăunează sănătății umane și ecosistemelor.
Danemarca nu este doar o țară cunoscută pentru frumoasele sale peisaje nordice, ci este cunoscută pentru sistemul său educațional excelent. Șapte dintre universitățile sale sunt incluse în clasamentele academice mondiale.


De asemenea, în Uniunea Europeană, Danemarca a rămas pe primul loc în eforturile către dezvoltarea surselor regenerabile de energie, precum și în aplicarea reglementărilor care sprijină sustenabilitatea mediului înconjurător.
În ceea ce privește mediul înconjurător, Danemarca are reputația de a fi prietenoasă cu mediul și de gândire înainte. În perioada 8-15 aprilie 2023, delegați oficiali din Danemarca, România, Italia, Malaezia și Nepal au participat, fizic, la prima întâlnire a RELTTAW. International Project (Research on Environment-Learning, Training, Teaching Activities Worldwide), întâlnire care a avut loc la Henne, Danemarca.
Alături de ei, s-au alăturat online delegați din India, Yemen, Nigeria, Rusia, Bangladesh, Senegal, Rwanda, Bangladesh, Egipt, Oman.
De aceea am ales Danemarca ca prim punct de întâlnire. Scopul acestui proiect este de a face cercetări privind protecția mediului, de a descoperi și de a învăța noi metode pe care le putem aplica cu toții în comunitățile din care venim.


În agenda de lucru au fost prevăzute următoarele:

  • prezentarea tarii si a sistemului de invatamant din fiecare tara
  • o întâlnire cu membrii comunității
    -o masă rotundă: „Mediul nostru – o introducere”
    -Prezentare lucrare cu tema „De la probleme la acțiuni: importanța preocupărilor individuale în răspunsul la problemele de mediu natural”
    -un schimb cultural
    -o întâlnire cu membrii unui ONG care se ocupă de problemele de mediu din zonă
    -si, bineinteles, vizitarea unor puncte turistice din zona.
    Aș dori să mulțumesc gazdei noastre, doamnei Manuela Dan, care a depus mari eforturi și s-a ocupat de tot, până la cel mai mic detaliu. De asemenea, aș dori să mulțumesc delegaților oficiali care au participat la întâlnirea proiectului din Danemarca: Cornelia Bataus (România), Dana Tuicu (România), Dr. Malini Eaganathan (Malaezia), Franco D’angelo (Italia), Vim Lal Shrestha (Nepal), Manuela Dan (Danemarca), și în același timp, tuturor celor care ne-au susținut pe parcursul dezvoltării acestui program, partenerii noștri: Eco Training Center Sweden, ADIafrica, Vision for Excellence International University.

La finalul programului, care va dura 2 ani, va fi publicată o carte cu toate articolele prezentate de fiecare delegat, în limba engleză. Astfel, vom avea un produs finit tangibil, care ne va ajuta să protejăm mediul în viitor.
Desigur, acesta a fost doar începutul unei colaborări fructuoase, la nivel mondial! Nu ne vom opri aici, pentru că credem cu tărie că munca noastră de cercetare va aduce un plus de valoare umanității, de aceea am început deja planificarea celei de-a doua întâlniri, care va avea loc în India, la sfârșitul lunii octombrie a acestui an.
În concluzie, vă așteptăm să ni se alăture, să descoperim împreună noi metode de protejare a mediului, pentru că pământul este casa noastră.

Autor-Corina Sujdea

© 2023, DetectivPress. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *