Recent, a fost propusă o lege care vizează protecția și promovarea drepturilor fundamentale ale copiilor cetățeni români domiciliați sau cu reședința în străinătate.
Monica Ionescu, avocat în Drept Internaţional a elaborat Legea Pia, iar Deputata Anamaria Gavrilă, Preşedintele Partidului Oamenilor Tineri este cea care a depus-o în Parlamentul României. Respectiva lege nou elaborată are ca obiectiv consolidarea rolului statului român în apărarea drepturilor şi intereselor minorilor, prin introducerea de îmbunătățiri în procedurile deja existente. Deputata Anamaria Gavrilă, a subliniat necesitatea unei reglementări clare și transparente pentru intervenția autorităților române în situații de risc sau vulnerabilitate a copiilor români aflați în străinătate.
În linkul de mai jos puteţi semna pentru implementarea legii PIA:
Ce este Legea Pia
Legea propusă prevede că statul român are obligația de a proteja copiii români, indiferent de locul unde se află aceștia, și de a colabora cu autoritățile competente din străinătate pentru identificarea soluțiilor alternative la instituţionalizare sau plasament peste hotare. Un aspect important al acestei legi este acordarea priorității soluțiilor alternative la instituționalizare sau plasament în străinătate, cum ar fi plasarea în familia extinsă a copilului sau plasamentul în statul de origine al copilului.
Conform propunerii legislative, autoritățile române trebuie să informeze imediat, în termen de 48 de ore, familia extinsă a copilului despre posibilitatea de a-l lua în grija sa atunci când se solicită instituționalizarea sau plasamentul unui copil român în străinătate.
Statul Român poate repatria copiii români în următoarele situații:
– Atunci când copiii români sunt separați de familiile lor și se află în situații vulnerabile în străinătate, expuși riscurilor de exploatare, abuz sau neglijență.
– Când există alternative viabile în statul de origine, precum plasarea copilului în familia extinsă sau în plasament.
– Când există riscul ca instituționalizarea sau plasamentul să devină o adopție mascată.
– Când procedura conține neconcordanțe față de pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului şi drepturile privind protecția copiilor, la care România este parte.
Statul român va iniția procedura de repatriere a copilului cetățean român aflat în situații de risc sau care a fost victima abuzului, exploatării sau neglijării „inclusiv:
– abuzul fizic, sexual sau emoțional;
– exploatarea prin muncă, cerşetorie sau alte forme de exploatare;
– neglijarea;
– lipsa unui mediu familial stabil și sigur;
– plasarea în străinătate, în afara mediului familial, pentru o perioadă mai mare de doisprezece luni”, conform documentului.
Aceste situații sunt reglementate de Legea Pia, care prevede obligația statului român de a proteja copiii români și de a colabora cu autoritățile competente din străinătate pentru identificarea soluțiilor alternative la institutionalizare sau plasament peste hotare.De asemenea, legea prevede desemnarea unor reprezentanți specializați în statele cu comunități de români, care vor monitoriza situația copiilor cetățeni români aflați pe teritoriul respectiv, vor semnala cazurile celor aflați în situații de risc și vor sprijini autoritățile din România pentru procedurile de repatriere.
Un alt aspect important al acestei legi este protejarea interesului superior al copilului, care presupune acordarea priorităţii soluțiilor alternative la instituționalizare sau plasament în străinătate, în conformitate cu vârsta și situația fiecărui copil. De asemenea, legea prevede sancțiuni pentru reprezentanții statului român care nu respectă obligațiile legale, cum ar fi neinformarea familiei extinse a copilului despre posibilitatea de a-l lua în grija sa sau nerespectarea procedurii şi a termenelor stabilite.
Numele legii este inspirat din cazul ce a scos la iveală probleme grave legate de sistemul de protecție a copilului din Germania, în concret cazul Seiler Sophia Pia, o fetiță de naționalitate română, născută în 6 noiembrie 2013, ce a fost luată în 2021 din sala de clasă de către funcționarii Serviciului german de asistență Socială, după ce mama ei a fost acuzată că o abuzează prin simplul fapt că fetița prezenta un atașament profund față de mamă.
Sursa de presă din care a fost extras fragmentul din articolul de mai sus: https://www.bihorjust.ro/legea-pia-pentru-protectia-si-promovarea-drepturilor-fundamentale-ale-copiilor-cetateni-romani-domiciliati-sau-cu-resedinta-in-strainatate/
Legea Pia reprezintă un pas important în asigurarea protecției copiilor români aflați în străinătate, oferind un cadru legal clar şi transparent pentru intervenția autorităților române în situații de risc sau vulnerabilitate.
Surse de referinţă din care au fost preluate parţial informaţii:
https://jurnalul.ro/special-jurnalul/stat-copii-abuz-institutii-strainatate-957165.html
© 2024, DetectivPress. Toate drepturile rezervate.