În fiecare an, pe data de 25 decembrie două miliarde de creștini de pe întreg cuprinsul globului pământesc sărbătoresc Crăciunul. Ceea ce nu știu mulți dintre apartenenții diferitelor culte creștine este faptul că sărbătoarea crăciunului își are originile din timpurile istorice îndepărtate. Chiar dacă creștinismul s-a răspândit în Europa mai târziu, începând cu perioada Evului Mediu, în unele părți ale continentului și mai ales în Europa de Nord sau Scandinavia, casta vikingilor care era păgână la origine obișnuia să celebreze sărbătoarea numită JOL în preajma solstițiului de iarnă.
Vikingi obișnuiau să împodobească copacii cu diferite ornamente și să sacrifice un vier pe care i-l închinau zeului fertilității Frey.
Vikingii obișnuiau să țină brazi în locuințe, pe care îi decorau cu diverse ornamente așteptând venirea zeului Odin care cobora din paradisul numit Asgard, călare pe un armăsar cu opt picioare cu care călătorea pe întreg cuprinsul pământului pentru a răspândi spiritul sărbătorii de iarnă.
O altă tradiție specifică cultului religios Viking era arderea unor trunchiuri de copac pentru a răspândi lumina în perioada anului când noaptea era cea mai lungă. După invazia vikingilor în Finlanda, Germania, Britania, Normandia și Olanda, ei au răspândit tradiția religioasă Jule din perioada solstițiului de iarnă și astfel a luat naștere povestea lui Moș Crăciun.
De atunci și până în prezent, diverse culturi europene și-au construit propria legendă despre sărbătoarea CRĂCIUNULUI, însă aceste povești au la bază conceptele împrumutate din cultura scandinavă a vikingilor.
Mai multe detalii din sursa de referință: https://www.descopera.ro/maratoanele-descopera/vikingii-marii-cuceritori/17792774-povestea-sarbatorii-yule-modul-in-care-vikingii-celebrau-craciunul
© 2022, DetectivPress. Toate drepturile rezervate.