Designerul și artista Ala Park s-a născut și a crescut în Republica Moldova, o țară din Europa de Est situată între România și Ucraina, unde a deținut o firmă de design pe care a administrat-o cu succes făcând faţă cu brio solicitărilor clienților. Eforturile ei artistice sunt inspirate de „provocări și interes pentru toate lucrurile noi”. Ea locuiește acum în munții Boulder, din Denver, cu un studio de artă personalizat și un atelier de cusut unde își proiectează și își creează arta.( sursă de informații: https://www.alaparkdesign.com/about)
I.F: Ce te-a inspirat să utilizezi oasele de pește în arta ta de pictură?
Ala Park: Trebuie să mărturisesc că mereu am fost atrasă de lucruri noi, neobișnuite și unicate.
În anii de școală, la vârsta de 16 ani, am avut frumoasa ocazie să vizitez Sankt Petersburgul, capitala culturală a Rusiei, și muzeele lui. Atunci am vizitat renumitul Muzeul Ermitaj unde, printre operele de arta a marilor artiști plastici din întreaga lume, am întâlnit și expoziția unui artist plastic rus contemporan, (din păcate nu îmi amintesc numele acestuia).
Lucrările acestuia erau executate din diferite tipuri de puf vegetal, aplicate pe catifea neagră. A fost descoperirea care m-a impresionat foarte mult, m-a marcat și m-a motivat pentru restul vietii. M-a motivat sa merg și sa îmi fac studii în domeniul artei, sa creiez ceva nou, diferit, ceva care sa mă reprezinte. Cu ea au început căutările de sine, căutarea Eu-lui meu.
I.F: Care este reactia vizitatorilor cand vad noutatile tablourilor cu oase?
Ala Park: O întrebare care mi se adresează destul de des. Adevarul e ca reacțiile si emoțiile vizitatorilor, admiratorilor de arta sunt foarte diferite. Ei sunt impresionati, dar prima și cel mai des întâlnită reacție este curiozitatea de a înțelege, care este media folosită pentru crearea acestor lucrări și cum acestea au fost executate. Faptul că lucrările sunt executate din oase naturale de pește, face ca curiozitatea lor sa fie preschimbată de o stare scurta de stupefiere, surprindere, nedumerire. Le vine greu sa înțeleagă ca așa ceva e posibil.
I.F: Cum ai descoperit și ai început să lucrezi cu pictura encaustică?
Ala Park: Pictura Encaustica, care e cunoscută și ca pictura în ceară topită este un gen de arta mai rar practicată de artiștii plastici. Poate din motivul ca ceara topită nu este ușor de manipulat. Pictatul este cumva mai dificil, iar rezultatul mai des este imprevizibil. Dragostea pentru aceasta artă am descoprit-o cu aproximativ 3 decenii în urmă, în timp ce activam ca designer de interioare în țară mea natală, Republica Moldova.
Ea a început odată cu primirea unui set de ceară și rechizite necesare pentru acest tip de arta, aduse din Olanda de către o prietenă apropiată, căreia ii mulțumesc mult.
Aș dori să fac o remarcă. Atât lucrările în oase de pește cât și pictura encaustic sunt medii care involuntar iți oferă posibilitatea sa creezi lucrări unicat. Ambele constituie un proces de continuă improvizare, creativitate și regăsire de sine.
I.F: Cum ai reușit să-ți înființezi propria firmă de design și cum a evoluat de-a lungul timpului?
Ala Park: Designul interior m-a interesat încă din anii de școală când încercam împreună cu surorile mele sa facem diferite schimbări în casa părintească, sau casa bunicilor, sau în clasele de studii în școală medie din Ghindesti în care învățam.
Ideea de a crea o afacere personală în acest sens a venit în 1999 după ce am executat designul primului meu local public. Acesta a fost un magazin de firma al Combinatului de carne și produce din carne “Carmez” din centrul Chisinaului, care încă mai există și azi.
I.F: Ce te-a determinat să te specializezi în design interior și modă?
Ala Park: Mereu am fost atrasă și impresionată de lucruri unicate, de oamenii cu caracter și personalitate. Poate din motivul ca am crescut și m-am format într-un sistem Sovietic, scopul idealist al căruia era “urovnilovca”( egalitate/la același nivel/ la fel) în toate aspectele, și aici mă refer la educație, gândire, salarii, nivel de trai, stil, etc. Aceasta s-a răsfrânt cu siguranță asupra arhitecturii și vestimentației din acea perioadă. Orice idee ieșită din comun nu era salutată.
Mulți din cei, care aveau o gândire nestandartă, simțindu-se intimidați și sufocați de sistem, încercau să fugă din țară pentru a-și obține libertatea individuala. În anii de școală am avut norocul să port în mare parte vestimentaţie executată în baza propriului design, cusute de mama, sau chiar de mine însămi. Deja atunci am înțeles valoare designului vestimentar personalizat, bazat pe forme, culori și modele, care flatează corpul și nuanța pielii, care evidențiază caracterul, oferind un comfort fizic și psihologic. Deja atunci am prins gustul individualității.
In același timp am crescut și cu inventiile inginerești ale tatălui meu, prin care dansul încerca sa ușureze diferite îndeletniciri casnice, atât în interiorul cât și în afara ei, nemaivorbind de frecventele replanificări și renovări ale acesteia în care eram implicată.
Atât designul de interior cât și cel vestimentar sunt domenii creative în care ai câmp larg pentru implementarea noilor idei. Cred ca vei cădea de acord ca atât oamenii cât și locurile sunt foarte diferite, ca formă, caracter și preferințe.
Aceste criterii dau frâu liber creativității. Tot ele îl ajută pe artist să nu devină repetitiv în proiectele sale, și îl ţine mereu intr-o stare de provocare creativă și de renaștere profesionala. Cred cu tot dinadinsul că noi renaștem prin schimbarea din noi, prin ceea ce creăm și prin schimbarea pe care o aducem în această lume.
I.F: Care sunt câteva dintre proiectele tale de anvergură pentru care ai fost premiată și cum te-au influențat acestea în carieră?
Ala Park: Nu știu dacă pot face vre-o diferența între proiectele mele. Îmi este greu sa menționez care din ele e mai semnificativă. Toate sunt absolut diferite și incomparabile indiferent dacă ne referim la design interior, moda sau tablouri. În toate pun foarte mult suflet și dăruire.
Cred ca are trebui să menționez și faptul ca eu niciodată nu am tins spre popularitate și nu am aplicat personal pentru concursuri specializate. Eu doar am creat și trăit fiecare lucrare. Succesul și premiile au venit de la sine prin participarea clienților mei la diferite evenimente competitive. Din ele fac parte restaurantele “Bachus Dava”, “Curtea vânătorului”, standurile expoziționale ale producătorilor autohtoni din Moldova ca: “Harvit Pro”, Cvasdrivita”, “Carmez”, “Azamet” participanți la expozitiile din cadrul Centrul Internațional de Expoziție “ModExpo” din Chișinău, Moldova.
I.F: Cum ai reușit să-ți dezvolți propriul studiou personalizat de artă și atelier de cusut?
Ala Park: Anumite circumstante de viață au stabilit anumite limite în activitatea mea ca designer de interioare. Situația dată m-a motivat sa cos, pictez și modelez. Necesitatea unui studiou a apărut în timp ce locuiam deja în SUA. In SUA studioul pentru un artist nu este doar un atelier de creație cum era primit în fosta URSS. Aici studioul mai poate fi și un loc de studiu în care artistul plastic poate sa iși împărtășească maestria artistică, dar și un loc de expoziție cu vânzare a creațiilor sale de artă. Restricțiile legate de COVID, regimul de “Stat Acasă” au favorizat reconstrucția si lărgirea acestuia.
I.F: Care sunt principalele provocări cu care te-ai confruntat în carieră ta de artist și designer? Cand ai ajuns in SUA si cum te-ai adaptat la viața în Colorado, după ce ai crescut și ai studiat în Republica Moldova?
Ala Park: Cred că cea mai mare provocare pentru mine în cariera mea de designer au fost proiectele care intenționau să fie lipsite de stil. Spre norocul meu ele nu au fost multe iar eu am avut libertatea de a le refuza. In Colorado am ajuns in decembrie 2011. Adaptarea mea aici a început activ pentru a putea ajusta diferența, existența pe care nu o putem nega. La scurt timp după ce am venit în state m-am inrolat la universitatea internațională privată – Colorado Heights University din Denver, unde în afara orelor de studii lucram ca bibliotecară și tot acolo am condus si clubul de arte al universității “Dreamers Ink”. Acolo am întâlnit mulți oameni interesanți atât printre studenți cât și printre profesori. Cunosținele si experiența pe care am obținut-o în acea perioada m-au ajutat foarte mult pe viitor.
I.F: Ce sfaturi ai pentru tinerii artiști și designeri care doresc să-și urmeze pasiunea în artă și design?
Ala Park: Nu știu dacă sunt în drept să dau sfaturi. Cred, însă, că a te respecta pe tine însuți, a-ți păstra individualitatea și expresivitatea sunt niște calități importante sa le cultivi în persoana ta, indiferent de domeniul în care activezi.
I.F: Cum îți gestionezi timpul între lucrul în studiu, atelierul de cusut și alte responsabilități profesionale?
Ala Park: Cred ca e o întrebare foarte delicată. Gestionarea timpului pentru un creator mereu e o problema… Viață oricărui artist e în strânsă dependenta de inspirație și creativitate care nu sunt programabile, oferindu-i o nuanță de haos placut. În acest sens am bănuiala că expresia de “artist liber” se trage anume din aici, chiar dacă mai des e folosită pentru a exprima libertatea de exprimare a artistului.
I.F: Ce te motivează să continui să explorezi și să experimentezi în arta și designul tău?
Ala Park: Adicția mea pentru provocări (a provoca și a fi provocată), curiozitatea, dar si competiția cu mine însămi au servit drept forța motrică pe parcursul anilor în activitatea mea creativa.
I.F: Cum ai reușit să-ți construiești un nume în industria artei și designului?
Ala Park: Nu cred ca va pot oferi careva expuneri captivante în acest sens. Nici nu cred ca sunt un bun zidar. Mai degrabă sunt un mare visător care a încercat sa transforme visele sale în realitate, si care în timp au obținut un nume.
I.F: Care sunt câteva dintre cele mai memorabile lucrări de artă pe care le-ai creat și de ce sunt speciale pentru tine?
Ala Park: Cred ca e una dintre cele mai dificile întrebări pentru mine, pentru ca după cum am mai spus anterior, fiecare lucrare este individuala și unicată. Fiecare lucrare e rezultatul unei dedicației totale, trăită cu trup și suflet.
I.F: Cum te-ai adaptat la schimbările și tendințele din industria artei și designului de-a lungul anilor?
Ala Park: E o întrebare actuala si relevantă dar nu și pentru mine. Pentru a răspunde la ea, ar fi bine să ne răspundem mai întâi de toate cine sunt cei care crează aceste tendințe, ca sa înțelegem dacă trebuie, dorim sau nu sa le urmăm. Spre fericirea mea eu nu lucrez pentru cineva, ca sa urmez anumite norme impuse. Eu am fost și rămân un artist liber care ține cont de dorințele și individualitatea fiecăruia inclusiv a mea.
Din păcate nu sunt persoana care încearcă sa se adapteze la toate tendințele timpului. Sunt persoana care încearcă sa se adapteze la o situație concretă, la necesitatea unei persoane concrete, dar în limita admisibilă principiilor si individualității mele.
I.F: Ce te face să te simți împlinită ca artist și designer?
Ala Park: Satisfacția clienților și admiratorilor mei de artă. Ele sunt adevăratul preț și rasplată pentru munca si dedicația mea.
I.F: Care sunt planurile tale de viitor în ceea ce privește cariera ta în artă și design?
Ala Park: Să îmi păstrez individualitatea. Să caut și să fac față noilor provocări. Restul vine de la sine. Îmi propun să contribui mai mult la viață comunitații în care locuiesc nu doar în plan artistic.
I.F: În curând vei participa cu creațiile tale la o galerie de arta importanta in Colorado unde o asociatie de arta sărbătorește 100 de ani. Ne poți da câteva detalli si informații?
Ala Park: Adevărat. Este vorba despre Asociația de Arta din Boulder din care fac parte și care anul acesta își va marca aniversarea de 100 de ani de la înființare. Celebrarea se va face prin organizarea multiplelor evenimente pe parcursul anului. Aceasta a început deja în Septembrie cu doua expoziții de arta a membrilor asociației, “Fall 2023” și “BAA Member Art Show” în cadrul R-Galery în Boulder, la care am aplicat și eu. Ambele expoziții sunt jurizate. Doar lucrările care au trecut preselecția sunt admise la concurs. Aici aș putea menționa faptul ca lucrarea mea din oase de peste “Dreams & Wings”/“Vise si aripi”a fost premiata cu locul 3. Este a doua premiere a acești lucrări. Prima premiere a fost obținută la o expoziție din cadrul Centrului de Arte din Evergreen, Colorado.
I.F: Cum îți găsești inspirația pentru noile proiecte și creații?
Ala Park: Nu îmi amintesc sa fi căutat vreo dată inspirația pentru lucrările mele pentru ca să o găsesc. Aceasta vine de la sine prin înfățișarea unor imagini în visele mele cu ochii închiși sau deschiși, respinse de la forme, texturi, culori, lumini, dorințe, etc..
Interviu realizat de Ileana Fofucă
© 2023 – 2024, DetectivPress. Toate drepturile rezervate.