”Det er rumænere, de er pulesvin, et land af tiggere og narkomaner, de knepper deres egen mor.”
De kommer i busser herop og er lommetyve og laver indbrud, fylder bussen og kører hjem til sigøjnerland og knepper deres mor igen, sådan er det med rumænere”.
Sunt români, sunt ticăloși, o țară de cerșetori și dependenți de droguri, care se culcă cu propria lor mamă”.
Vin aici în autobuze și sunt hoți de buzunare și comit spargeri, umplu autobuzul și conduc acasă în țara țiganilor, unde îşi regulează iarăşi mama, așa e cu românii.
„Ocultația rasială și xenofobia rezultate din cartea denumită PRAGTFULDT, PRAGTFULDT în traducere „Minunat, Minunat” scrisă de către autorul, ilustratorul și scenaristul danez Kim Fupz Aakeson sunt îngrijorătoare și inacceptabile. Frazele denigratoare la adresa românilor, precum „Sunt români, sunt ticăloși, o țară de cerșetori și dependenți de droguri, care se culcă cu propria lor mamă”, reprezintă un atac violent la adresa unei întregi nații și a culturii sale. Această carte a fost inclusă în programa școlară a elevilor danezi din clasa a VIII-a și aprobată de către Ministerul Educației din Danemarca, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la standardele de evaluare și selecție a materialelor didactice. Recomandarea cărții a fost făcută de către o profesoară daneză, Pia Kikerby Jakobsen, din Copenhaga la Școala Holmegårdsskolen Hvidovre, punând sub semnul întrebării obiectivitatea și profesionalismul cadrelor didactice din sistemul educațional danez. Situația devine și mai îngrijorătoare atunci când privim lipsa de reacție a oficialilor români din ambasade în fața acestui caz de discriminare și denigrare. Aceasta reprezintă un semnal preocupant cu privire la angajamentul Ministerului Afacerilor Externe în protejarea imaginii și onoarei comunităţilor româneşti aflate în Diaspora. Ținând cont de faptul că doar 84 de infractori români au fost condamnați în detenție și 42 se află sub monitorizare în Danemarca, conform unei statistici realizate de Ministerul Justiţiei din Danemarca anul curent în luna februarie, în timp ce numărul total al rezidenților români din această țară se apropie de 45.000, este evident că generalizarea și atribuirea etichetei de „țigan” tuturor românilor este complet nejustificată și rasistă.
În calitate de cetăţean român, rezident în Danemarca aş dori ca acei danezi rătăciţi de la adevăr, care îi plasează pe toţi românii la ZIDUL IFAMIEI, să îşi revizuiască atitudinea ostilă şi să încerce să fie mai obiectivi în afirmaţiile lor, luând ca punct de reper numărul românilor, care din punct de vedere stastistic au contribuit semnificativ la creşterea economică în Danemarca, datorită muncii lor şi a investiţiilor făcute în anumite domenii de afaceri, şi astfel, poate or să îşi dea seama că procentul românilor care au contribuit pozitiv la bunăstarea societăţii daneze este covârşitor mai mare decât acel procent infim de doar 2% reprezentat de infractori.
Mai grav este faptul că unii români din Diaspora adoptă o atitudine ostilă față de propria națiune, contribuind astfel la deteriorarea imaginii României în ochii comunității internaționale. Este necesar ca aceștia să-și revizuiască atitudinea și să adopte o abordare mai obiectivă și responsabilă, luând în considerare contribuția majoritară a românilor la dezvoltarea economică și socială a țărilor în care își duc traiul. Este esențial ca autoritățile daneze să acorde o mai mare atenție situației și să întreprindă măsuri fermă împotriva discriminării rasiale și xenofobe, în vederea creării unui mediu sigur și respectuos pentru toate națiunile.
“În plus, este important să subliniem că majoritatea românilor din Diaspora sunt cetățeni onești, muncitori și bine-intenționați, care aduc o contribuție pozitivă la societatea în care trăiesc. Este nedrept și neproductiv să generalizezi și să stigmatizezi o întreagă comunitate pe baza unor acțiuni individuale sau a unor stereotipuri discriminatorii. Mai mult decât atât, este crucial ca mass-media daneză să își asume o abordare mai echilibrată și corectă în ceea ce privește reprezentarea românilor și a altor comunități, evitând să amplifice sau să perpetueze stereotipuri nocive. Numai prin recunoașterea valorii și contribuției fiecărei națiuni și prin respingerea prejudecăților și stereotipurilor avem șansa de a construi o lume mai bună și mai onestă pentru toți cetățenii ei. Educându-ne reciproc și deschizându-ne către dialog și colaborare, putem depăși stereotipurile și prejudecățile care ne limitează înțelegerea lumii din jurul nostru. Sperăm că acest caz recent de discriminare va servi ca un motiv de reflecție și acțiune pentru autoritățile relevante și pentru societatea daneză în general, și că vom vedea o schimbare pozitivă în atitudinea și comportamentul față de români.
Redacţia
© 2023, DetectivPress. Toate drepturile rezervate.